Glemt passordet ditt? Klikk her.

Forbedret arbeidsmiljø takket være ergonomiske og allsidige operasjonsbord

Belastning på grunn av tunge løft var tidligere en del av hverdagen for operasjonspersonalet ved kirurgisk poliklinikk på SÄS sykehus i Borås. For å skape et bedre arbeidsmiljø og på den måten forbedre pasientenes sikkerhet besluttet de å se etter nye operasjonsbord.

I sterk konkurranse med sentrale leverandører av sykehusmøbler ble finske Merivaara valgt som leverandør av seks spesialkonstruerte operasjonsbord for poliklinisk kirurgi og endoskopi ved sykehuset. Etter at de nye bordene ble tatt i bruk, har personalet vært enstemmig positive i sine tilbakemeldinger.

"I tett samarbeid med Merivaara tilpasset vi de nye operasjonsbordene i tråd med våre krav og ønsker slik at vi fikk en optimal løsning både for pasientene våre og vårt eget arbeidsmiljø," forklarer Pia Grönberg, operasjonssykepleier ved kirurgisk poliklinikk på Borås sykehus.

Pia arbeidet som kontaktperson mellom oppdragsgiver og forhandler og var involvert i hvert trinn i prosessen, fra konstruksjon til prototypearbeid og testing av de nye operasjonsbordene. Det var nettopp denne fremgangsmåten som var nøkkelen til suksessen, ifølge Fredrik Dorch, salgsrepresentant for Merivaara.

"Det er oppdragsgiverne som skal leve med produktet," sier Dorch, "og det er de som vet hvordan bordene er nødt til å fungere når alt kommer til alt. Så er det opp til oss og vår fagkunnskap å forvandle ønskene deres til en nyskapende og funksjonell løsning."

Det er derfor teknikere og konstruktører møttes flere ganger ved Borås med sin kombinerte ekspertise for å finne de beste løsningene.

"Vi har hatt en åpen dialog i begge retninger," sier Dorch, "hvor personalets krav dannet grunnlaget for sluttresultatet."

I alt var det snakk om seks operasjonsbord, fire til poliklinisk kirurgi og ENT og to til endoskopi.

Mobilitet og modulkonstruksjon var vinnende faktorer 

Det aktuelle operasjonsbordet er standardversjonen av Merivaaras flaggskip Promerix, sammen med en del kundespesifikt tilleggsutstyr, f.eks. elektrisk styrte benstøtter, et urologibord og en hodestøtte.

"Tidligere hadde vi bare et søylemontert bord som var låst i en bestemt posisjon," forklarer Dorch, "så alle benløft måtte skje for hånd. Det ble derfor en del tunge løft hver dag. Når man tenker på at en kirurgisk poliklinikk utfører mellom seks og åtte operasjoner per bord per dag, da skjønner man at personalets skuldre og rygg får gjennomgå."

Promerix er et mobilt operasjonsbord, og den modulbaserte bordplaten kan stilles inn optimalt for forskjellige operasjoner og pasienter. Bordet har en største lastekapasitet på 325 kg. Det kan flyttes og bære en last på 275 kg i transportstilling, noe som betyr at det er ergonomisk og svært fleksibelt.

Benseksjonen kan styres automatisk med en strøm- eller batteridrevet håndkontroll, noe som vil si at alle tunge løft som er nødvendige under justering, kan unngås.

Det spesialkonstruerte urologibordet kan plasseres mellom benseksjonene, trekkes under madrassen og brukes som instrumentbrett under inngrep.

Sidegrindene holder armene på plass slik at de ikke faller, og hodestøtten har en smalere profil som hovedsakelig er utformet for ENT-inngrep, og som dermed gir bedre tilgang under en operasjon.

Fruktbart samarbeid med Merivaara 

De nye bordene har vært i bruk siden april 2011, og personalet er svært godt fornøyd med dem.

"De nye benseksjonene, bare for å nevne én av funksjonene," sier Grönberg, "har virkelig forbedret det samlede arbeidsmiljøet. Totalløsningen gjør alt mer fleksibelt og setter oss i stand til å gjøre en bedre jobb for pasienten."

Løsningen ved Borås sykehus har også tiltrukket seg oppmerksomhet fra andre deler av sykehussektoren i Sverige. Örebro universitetssykehus har allerede kjøpt fire Promerix operasjonsbord og en rekke Opera-bord.

"For oss som er en forholdsvis liten aktør på markedet, er det uhyre tilfredsstillende å få være med på prosesser som dette", sier en fornøyd Fredrik Dorch. Jeg føler at vårt engasjement, våre effektive beslutningsprosesser og vår smidige utviklingsorganisasjon tiltrekker kunder. Jeg mener at vårt samarbeid med Borås sykehus er et klart bevis på dette."

Alle Merivaara-produkter er CE-merket og ISO-sertifisert (ISO 13485 for medisinsk utstyr).

Beslektede produkter

PERSONVERNERKLÆRING OG INFORMASJONSKAPSLER

Nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette godtar du våre bruksvilkår.

Les mer